Evo šta svaki pas uradi kada priđe lošoj osobi: DOBRO ZAPAMTITE OVU REAKCIJU

Naučna istraživanja potvrdila su da psi imaju sposobnost prepoznavanja i reagovanja na ljudske kvalitete, uključujući prepoznavanje kada su prevareni ili kada neko ponaša ružno prema njihovim vlasnicima.

Jedno od ključnih istraživanja na ovu temu sprovedeno je od strane Akiko Takaoke, istraživača sa Katedre za psihologiju Univerziteta u Tokiju. Takaoka je tokom nekoliko godina istraživao kako psi reaguju na prevaru i kako to utiče na njihov odnos sa ljudima. Rezultati su pokazali da psi ne samo da prepoznaju kada su prevareni, već i da pamte te ljude i gube poverenje u njih.

U jednom eksperimentu, psi su bili izloženi situaciji u kojoj su morali da biraju između praznih posuda s hranom koje su postavljene od strane različitih osoba. Kada su te osobe kasnije ušle u prostoriju, psi su pokazali različite reakcije prema njima. Dok su prema osobama koje nisu prevarile pokazivali privrženost, prema onima koji su ih prevarili su bili ravnodušni ili ljuti.

Druga studija, sprovedena na Katedri za psihologiju Univerziteta u Kjotu, pokazala je da psi prepoznaju i kada se neko ponaša ružno prema članovima njihove porodice. U eksperimentu su psi bili u pratnji svojih vlasnika i nekoliko volontera. Dok su neki volonteri pokazivali ljubaznost i pažnju prema vlasnicima, drugi su se ponašali agresivno. Psi su reagovali u skladu s tim: prihvatali su hranu i pažnju od ljubaznih volontera, dok su odbijali ili pokazivali negativne reakcije prema onima koji su se ponašali loše.

Ova istraživanja pružaju uvid u emocionalnu inteligenciju pasa i njihovu sposobnost da prepoznaju i reaguju na ljudske kvalitete, potvrđujući da psi zaista mogu biti izuzetno perceptivni i da njihove reakcije mogu biti refleksija njihovog osećaja poverenja i poštovanja prema ljudima oko njih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *